K2

K2 Five en K2 Cloud: wat worden de grootste veranderingen?

24 november 2017

K2, de grondlegger van low code platforms en een van de grootste spelers binnen deze markt, verstevigt zijn positie met het uitbrengen van de nieuwste versie van het platform: K2 Five. Ook het nieuwe K2 Cloud, de cloud-variant van K2 Five, wordt gelanceerd.

De belangrijkste vernieuwingen

Alhoewel de basis van K2 natuurlijk hetzelfde blijft, is het platform geheel opnieuw opgebouwd. Naar eigen zeggen lag daarbij de focus op het toevoegen van analysetools, cloudbeveiliging en governance. Maar juist ook op het gebied waar K2 al de beste was – workflows en integratie – zijn grote stappen gezet.

Nog een welkome verandering en tevens vereenvoudiging is de indeling en naamgeving van het aanbod. K2 Five en K2 Cloud vervangen de on-premise oplossing genaamd K2 blackpearl en de SharePoint-integratie genaamd Appit. Duidelijkheid troef!

We zetten de 7 belangrijkste vernieuwingen voor je op een rij.

1. Workflow Designer

Een eenvoudige app in de nieuwe K2 Workflow Designer

Een van de belangrijkste vernieuwingen is de K2 Workflow Designer. De nieuwe Designer is vormgegeven als een randloze canvas waar je eenvoudig met drag-and-drop-tools een workflow kunt ontwerpen. Er zijn geen vensters meer over elkaar heen: alle relevante acties zijn binnen één klik inzichtelijk.

De Designer denkt met je mee en op basis van machine learning en AI voorspelt het wat je volgende actie gaat zijn. Ook is de nieuwe Workflow Designer begrijpelijker voor buitenstaanders, waardoor het eenvoudiger is om verantwoording af te leggen aan bijvoorbeeld het management of de product owner.

Een groot voordeel in de nieuwe Workflow Designer is dat het nu mogelijk is om een workflow volledig uit te denken en te ontwerpen, terwijl de configuratie pas achteraf plaats hoeft te vinden. Dit maakt het makkelijk om samen met een teamgenoot of de product owner een workflow te ontwerpen: de concrete invulling en configuratie van de stappen vindt plaats als de workflow in de basis goed is. Zo wordt er geen tijd besteed aan het configureren van stappen die later overbodig blijken.

Workflows worden bovendien tijdens het bouwen realtime gevalideerd.

Bekijk de video:

2. Kant-en-klare integraties

In K2 Five en K2 Cloud wordt het ontwikkelen van bewerkelijke servicebrokers verleden tijd. Dankzij de krachtige Workflow REST-API kunnen allerlei line-of-business systemen of databronnen direct gekoppeld worden. Dat betekent dat het daadwerkelijk ontwikkelen van inzetbare workflows met weken of maanden versneld wordt. Het voordeel van de Workflow REST-API is bovendien dat workflows via third party apps bestuurd kunnen worden. De nieuwe OData API maakt integraties mogelijk met bijvoorbeeld Microsoft Power BI.

3. De K2 Workspace

Realtime validation in de Workflow Designer

De verbeteringen in de K2 Workspace zorgen ervoor dat ontwikkelaars een veilige en overzichtelijke omgeving hebben waarin alle taken en rapporten gecentreerd worden. Je kunt zelfs meerdere Workspaces naast elkaar gebruiken, zodat je K2 apps eenvoudig kunt groeperen op veiligheidsniveau of organisatieafdeling. Ook het takenpaneel met acties, geschiedenis en activiteitenfeed is een goede toevoeging: als ontwikkelaar heb je nu alles wat je nodig hebt onder één klik bereikbaar.

4. Rapportages en BI

Ook op het gebied van rapportages en BI heeft K2 grote stappen vooruitgezet door het toevoegen van nieuwe standaardrapporten. Door de nieuwe integratiemogelijkheden kunnen allerlei databronnen gecombineerd worden. Rapporten kunnen eenvoudig geconfigureerd worden door het combineren van formulieren, databronnen en beveiligingsopties.

5. Business Rules

Een Start Event instellen bij een SmartForm

De Business Rules Editor is opnieuw vormgegeven waardoor het ontwikkelen van business rules een stuk eenvoudiger is. Geconfigureerde business rules zijn altijd en overal beschikbaar binnen K2.

6. Authorization framework

K2 Five bevat een uitgebreid authorization framework waardoor er veel nieuwe mogelijkheden zijn om met rechten te werken. Dit zorgt ervoor dat een gebruiker alleen de stappen kan inzien en bewerken waar hij rechten voor heeft. Een teamlid van de afdeling Billing kan zodoende alleen de workflows inzien die betrekking hebben om de afdeling Billing. Binnen dit team zijn ook weer verschillende niveaus mogelijk.

7. App Wizard en SmartStarter Catalog

Dankzij de nieuwe App Wizard en de SmartStarter Catalog kunnen eenvoudige apps razendsnel ontwikkeld worden. Met de App Wizard kunnen apps die bijvoorbeeld uit een vragenlijst of een approvalproces bestaan binnen minuten ontwikkeld worden. De SmartStarter Catalog biedt bovendien een scala aan kant-en-klare veelvoorkomende apps die eenvoudig te customizen zijn en vervolgens in allerlei typen organisaties gebruikt kunnen worden.

Toekomst

K2 Cloud zal halfjaarlijks geüpdatet worden, terwijl K2 Five elk jaar een nieuwe update zal krijgen. Voor de eerste updateronde verwachten we dat de nieuwe Rule Designer ook naar Smartforms toekomt, zodat Smartforms nog eenvoudiger samengesteld kunnen worden. Ook zal de rule reusability functie beschikbaar komen zodat rules eenvoudig gedupliceerd en vervolgens aangepast kunnen worden, en zal er een theme customizer gepubliceerd worden zodat de look & feel van de apps eenvoudig naar eigen wens kan worden aangepast.

K2 op mobiel

K2 Mobile AppK2 heeft aangegeven dat er in de nabije toekomst nog geen ondersteuning voor native apps zal worden gelanceerd. De nieuwe integratiemogelijkheden en API’s, waarmee workflows via third party apps bestuurd kunnen worden, maken het echter eenvoudig om via andere platforms native apps op basis van K2 te publiceren. Bij Indocs zijn we daarom niet alleen gespecialiseerd in K2 maar ook in OutSystems: zo combineren we het beste van twee werelden.

Migratie naar K2 Five

K2 Five is op 2 november 2017 officieel gelanceerd. De migratie van Appit naar K2 Cloud vindt binnen enkele weken tot maanden plaats. De migratie van K2 blackpearl naar K2 Five kan op een zelfgekozen moment worden uitgevoerd, maar wel binnen ruim twee jaar: op 31 december 2019 stopt de support voor verschillende K2 producten waaronder blackpearl.

Bij Indocs kunnen we in ieder geval niet wachten om met de nieuwe functies aan de slag te gaan. Stay tuned voor meer nieuws!

Gerelateerde artikelen