OutSystems

Low-code platforms: de 7 belangrijkste voordelen

19 april 2017

Veel grote organisaties komen er langzamerhand achter dat low-code platforms de oplossing zijn voor veel van hun wensen. Bij de traditionele manier van app development moeten ontwikkelaars elke regel code handmatig invoeren. Een low-code platform daarentegen gebruikt drag-and-drop-tools om visuele modellen van de logica, integraties en interface van een app te maken. Bij een uitgebreid low-code platform zoals OutSystems verloopt zelfs het genereren, compilen en deployen van een app automatisch.

Waarom low-code platforms?

Low-code platforms zorgen ervoor dat ontwikkelaars web apps en mobiele apps veel sneller kunnen ontwikkelen: eerder in weken dan in maanden. Het onderhouden en updaten van apps verloopt efficiënter en soepeler. Het zorgt er bovendien voor dat nieuwe apps veel sneller ontwikkeld kunnen worden: vaste onderdelen kunnen immers eenvoudig hergebruikt worden.

Wanneer is een low-code platform de beste oplossing?

Een low-code platform voor app development is de beste optie als:

  • er snel meerdere apps tegelijkertijd ontwikkeld moeten worden,
  • er op dit moment al een backlog is met apps die gebouwd moeten worden,
  • in-house IT development meer tijd vraagt dan nodig is,
  • apps op alle belangrijke platforms moeten werken (iOS, Android, Windows Phone en desktop/web)
  • er regelmatig veranderingen of updates doorgevoerd moeten worden in het applicatieportfolio.

De 7 belangrijkste voordelen

Wij raken niet uitgepraat over de voordelen van low-code ontwikkeling, maar voor het gemak hebben we de zeven belangrijkste voordelen op een rijtje gezet.

1. Meer engagement bij de stakeholders

Omdat low-code platforms heel snel ontwikkeld worden, kunnen developers volledig werkende functies binnen enkele uren of dagen opleveren en aan de stakeholders laten zien. Deze korte doorlooptijd zorgt voor een hogere betrokkenheid bij de stakeholders. Bovendien creëert het een gevoel van continue progressie.

2. Minder risico

Met een low-code platform zijn alle dataconnectors en security componenten van de app al ontwikkeld en is het een kwestie van het implementeren van deze onderdelen in een nieuwe app. Dat zorgt voor een veel minder hoog risico dan wanneer dergelijke componenten steeds opnieuw handmatig ontwikkeld worden.

3. Kleiner verschil tussen kennisniveaus IT-medewerkers

Het gebruik van de intuïtieve editors zorgen ervoor dat het verschil in kennisniveaus tussen developers verkleind wordt. Het is lang niet altijd meer nodig om kennis te hebben van specifieke programmeertalen. Hierdoor kunnen ook de junior developers krachtige app-componenten bouwen. Dit zorgt er bovendien voor dat lead developers efficiënter werken en dat dure en/of arbeidsintensieve IT-support minder vaak ingeschakeld wordt.

4. Grote schaalbaarheid

Het groeien van de IT backlog zorgt er vaak voor dat externe partijen ingeschakeld worden om werk uit handen te nemen. Dit is een quick fix op de korte termijn, maar op lange termijn is het lastig om al deze projecten en apps te monitoren en up-to-date te houden. Door het verkorten van de ontwikkeltijd en door het gebruiken van een gezamenlijke infrastructuur is een groot applicatieportfolio te onderhouden zonder dat transparantie, security en compliance uit het oog verloren worden.

5. Build once, deploy everywhere

Een van de redenen dat low-code platforms een echte gamechanger zijn, is dat apps voor meerdere platforms tegelijkertijd ontwikkeld kunnen worden. Een app hoeft dus slechts eenmaal ontwikkeld te worden en kan vervolgens op ieder platform gedeployd worden.

6. Lifecycle maintenance

App development stopt niet bij de livegang van de app. Tijdens de lifecycle moet een app regelmatig geüpdatet worden. Ook verbeteringen en bugfixes moeten snel doorgevoerd kunnen worden. Deze updates kunnen dankzij low-code platforms binnen enkele minuten gerealiseerd worden.

7. Innovatie

Omdat developers veel minder tijd kwijt zijn aan het ontwikkelen en debuggen van apps verschuift de nadruk van ontwikkeling naar innovatie. Dit zorgt niet alleen voor vooruitgang binnen de organisatie maar houdt de developers ook meer betrokken bij de bedrijfsdoelstellingen.

K2 en OutSystems

Omdat we bij Indocs geloven in low-code development werken wij uitsluitend met de beste low-code platforms van dit moment: K2 en OutSystems. Deze platforms worden onder andere aangeraden door Gartner en Forrester.

Advies bij low-code development

Wil je meer weten wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Dit artikel is gebaseerd op een blog van OutSystems.com.

Gerelateerde artikelen