Indocs

Wat is een virtual table?

Een virtual table is een aangepaste tabel in Microsoft Dataverse die kolommen bevat met gegevens uit een externe gegevensbron. Virtual tables worden in een app aan gebruikers getoond als normale tabellen of rijen, maar bevatten gegevens die afkomstig zijn uit een externe database, zoals een Azure SQL-database.

Wat is Microsoft Dataverse ook al weer?

Microsoft Dataverse is de backbone waarmee gebruikers hun data veilig kunnen opslaan in een schaalbare en veilige omgeving. Het is de basis van het Microsoft Power Platform en van Dynamics 365 apps.

3 soorten apps met Microsoft Power Apps

Met Microsoft Power Apps, onderdeel van het Microsoft Power Platform, maak je drie verschillende soorten apps:

  • Canvas apps
  • Portal apps
  • Model driven apps

Bij elke type app kan je gebruik maken van virtuele tabellen binnen Microsoft Dataverse om je data te ontsluiten. Daarnaast is het mogelijk om deze data te gebruiken in bijvoorbeeld Dynamics 365 Sales (CRM) of Dynamics 365 Finance & Operations (ERP).

Meer over model driven apps

Bij een model driven app bouw je je eigen bedrijfsapplicatie, gebaseerd op de data binnen je organisatie. Als je aan de slag gaat met je eigen model driven app, begin je met het bepalen van je datamodel. Je legt vast welke gegevens je nodig hebt voor de app en welke daarvan uit externe databronnen moeten komen. De rest leg je vast in standaard tabellen of aangepaste tabellen. Externe gegevens zijn bijvoorbeeld facturen die je uit een financiële applicatie haalt. Om deze facturen in de app weer te geven maak je een virtuele tabel (virtual table) aan in Microsoft Dataverse.

Redenen om een virtual table te gebruiken

Stel je voor: je hebt alle facturen van je organisatie netjes in een facturatiesysteem opgeslagen. Je salesmedewerker wil een factuur inzien tijdens contact met een klant, maar heeft geen toegang tot of licentie voor het facturatiesysteem. Met virtuele tabellen is dit verleden tijd. Een virtual table toont data uit een externe databron, zonder dat de gebruiker deze direct kan wijzigen. Je data wordt in real time weergegeven in de tabel. Het geeft dus altijd een actueel beeld van de externe databron.

De voordelen van werken met virtuele tabellen

  • Je slaat gegevens niet dubbel op: de externe databron blijft altijd de waarheid.
  • Medewerkers hoeven geen andere medewerkers of een ander programma meer te raadplegen om andere gegevens in te zien.
  • Je data wordt altijd in real time opgehaald: je hoeft niet meer te synchroniseren.
  • Data wordt binnen je organisatie veel beter beschikbaar voor al je medewerkers.

Aan de slag

Benieuwd naar de mogelijkheden van virtual tables? Neem contact met ons op (bijvoorbeeld via Teams) en dan laten we je graag zien hoe virtual tables in Microsoft Dataverse werken.

Bart

Microsoft Power Platform App Maker