Indocs

Security Roles in Dataverse

Een Security Role in Dataverse is een verzameling machtigingen en rechten die aan gebruikers worden toegekend om toegang te krijgen tot gegevens en acties uit te voeren binnen een app. Er zijn verschillende standaard Security Roles beschikbaar, zoals System Administrator, System Customizer, Business Unit Administrator, etc. Deze rollen bieden verschillende niveaus van toegangsrechten en bevoegdheden.

Wat Security Roles zo krachtig maakt, is dat ze kunnen worden aangepast en uitgebreid op basis van jouw specifieke behoeften. Je kunt aangepaste Security Roles maken en deze toewijzen aan gebruikers, teams of zelfs business units om een fijnmazige controle over de toegangsrechten te hebben.

Access Teams: Een flexibele benadering van gegevensdeling

Access Teams bieden een flexibele benadering voor het delen van gegevens in Dataverse. Ze stellen je in staat om specifieke records te delen met individuen, teams of zelfs hele business units, terwijl je de toegangsrechten en bevoegdheden nauwkeurig kunt beheren. Met Access Teams kun je de beveiliging op recordniveau versterken, zodat gebruikers alleen toegang hebben tot de gegevens die voor hen relevant zijn.

Een interessant kenmerk van Access Teams is dat ze dynamisch kunnen worden gemaakt, wat betekent dat de teamleden kunnen variëren op basis van bepaalde criteria. Hierdoor kun je records delen met verschillende groepen mensen op basis van specifieke regels of filters

Hoe werken Security Roles en Access Teams samen?

Security Roles en Access Teams werken hand in hand om een robuust beveiligingsmodel te creëren. Security Roles stellen de basisrechten en bevoegdheden vast voor gebruikers en teams, terwijl Access Teams een meer gedetailleerd niveau van gegevensdeling mogelijk maken op recordniveau.

Laten we een praktisch voorbeeld bekijken: stel dat we een projectbeheerapp hebben in Dataverse. We willen dat onze teamleden toegang hebben tot de projectgegevens die relevant zijn voor hun rol in het team. We maken eerst aangepaste Security Roles aan, zoals “Project Manager” en “Project Team Member”, met specifieke rechten voor het maken, lezen en bewerken van projectrecords.

Vervolgens maken we een Access Team-template met de naam “Project Members” en specificeren we de gewenste bevoegdheden en rechten voor teamleden. Dit template kunnen we later toepassen op individuele projectrecords.

Nu maken we een dynamisch Access Team aan op basis van de “Project Members”-template en de relevante criteria. Wanneer een nieuwe gebruiker aan het project wordt toegevoegd, wordt deze automatisch toegevoegd aan het bijbehorende Access Team, zodat ze de juiste toegangsrechten krijgen op basis van hun rol in het project.

Download de Best Practices voor effectieve beveiliging


Conclusie

Het begrijpen en effectief toepassen van Security in Dataverse is essentieel voor het creëren van een veilige en gepersonaliseerde app-ervaring. Security Roles vormen de basis voor het bepalen van de algehele toegangsrechten, terwijl Access Teams een flexibele benadering bieden voor het delen van gegevens op recordniveau.

Door aangepaste Security Roles te combineren met dynamische Access Teams, kun je een beveiligingsmodel bouwen dat past bij de unieke behoeften van jouw Power App. Door best practices te volgen en regelmatig beveiligingsinstellingen te herzien, kun je ervoor zorgen dat jouw app veilig en compliant blijft met de geldende normen en voorschriften.

Het correct implementeren van beveiligingsmaatregelen is niet alleen een kwestie van naleving, maar ook van het opbouwen van vertrouwen bij gebruikers en het beschermen van gevoelige gegevens. Met het securitymodel van Dataverse kun je een app bouwen die zowel krachtig als veilig is voor jouw organisatie en haar gebruikers.

Aan de slag met Dataverse Security Roles en Access Teams

Met Dataverse Security Roles en Access Teams kun je nauwkeurig bepalen wie toegang heeft tot welke gegevens binnen je organisatie. Dit zorgt voor verbeterde gegevensbeveiliging, operationele controle en kostenbesparingen.

Wil je weten wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Bekijk onze diensten of neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Peter

Microsoft Power Platform Conductor