Indocs

Wat is een low-code platform?

Bij de traditionele manier van app development moeten ontwikkelaars elke regel code handmatig invoeren. Dat is intensief en secuur werk waar vaak veel meer tijd in gaat zitten dan vooraf wordt ingeschat. Een low-code platform daarentegen gebruikt kant-en-klare codeobjecten en drag-and-drop-tools om visuele modellen van de logica, integraties en interface van een app te maken. Bij een uitgebreid low-code platform verloopt zelfs het genereren, compilen en deployen van een app automatisch.

Voorbeelden van low-code platformen

Wat is low-code development?

Low-code development zorgt ervoor dat ontwikkelaars web apps en mobiele apps veel sneller kunnen ontwikkelen: eerder in weken dan in maanden. Het onderhouden en updaten van apps verloopt efficiënter en soepeler. Het zorgt er bovendien voor dat nieuwe apps veel sneller worden ontwikkeld: vaste onderdelen kunnen eenvoudig hergebruikt worden.

Wanneer kies je voor een low-code oplossing?

Een low-code platform voor app development is de beste optie als:

  • er snel meerdere apps tegelijkertijd ontwikkeld moeten worden;
  • er op dit moment al een backlog is met apps die gebouwd moeten worden;
  • inhouse IT development meer tijd vraagt dan nodig is;
  • apps op alle belangrijke platforms moeten werken (iOS, Android, Windows Phone en desktop/web);
  • er regelmatig veranderingen of updates doorgevoerd moeten worden in de applicatie.

Wat kun je niet met een low-code platform?

Ontwikkelaars zien soms de kant-en-klare codeobjecten als een beperking. Developers willen graag de vrije hand hebben in hoe de code is opgebouwd. Maar hierin zit juist een gevaar: gepersonaliseerde code is vaak lastig over te dragen, omdat iedere ontwikkelaar zijn/haar eigen methode van coderen heeft.

Door te ontwikkelen met codeobjecten word je als programmeur gestimuleerd om anders te denken en gebruik te maken van de code die beschikbaar is zodat de snelheid hoog blijft. En wanneer je hierdoor eerder tot een functionele app komt, dan word je daar als programmeur, maar zeker als opdrachtgever, gelukkig van.

De 7 belangrijkste voordelen

Dat low-code platforms enorme tijd- en geldbesparing opleveren is inmiddels bewezen. We zetten nog zeven relevante voordelen voor je op een rijtje:

1. Meer engagement bij de stakeholders

Omdat je met low-code platforms snel ontwikkelt, leveren developers volledig werkende functies binnen enkele uren of dagen op. Deze kun je vervolgens meteen aan de stakeholders tonen. Deze korte doorlooptijd zorgt voor een hogere betrokkenheid bij de stakeholders. Bovendien creëert het een gevoel van continue progressie.

2. Minder risico in security

Met een low-code platform zijn alle dataconnectors en security componenten van de app al ontwikkeld en is het een kwestie van het implementeren van deze onderdelen in een nieuwe app. Dat zorgt voor een veel minder hoog risico dan wanneer dergelijke componenten steeds opnieuw handmatig ontwikkeld worden.

3. Kleiner verschil tussen kennisniveaus IT-medewerkers

Het gebruik van deze intuïtieve editors zorgen ervoor dat het verschil in kennisniveaus tussen developers kleiner wordt. Het is lang niet altijd nodig om kennis te hebben van specifieke programmeertalen. Hierdoor kunnen de junior developers ook krachtige app-componenten bouwen. Dit zorgt er bovendien voor dat lead developers efficiënter werken en dat dure en/of arbeidsintensieve IT-support minder vaak wordt ingeschakeld.

4. Grote schaalbaarheid

Het groeien van de IT backlog zorgt er vaak voor dat externe partijen ingeschakeld worden om werk uit handen te nemen. Dit is een quick fix op de korte termijn, maar op lange termijn is het lastig om al deze projecten en apps te monitoren en up-to-date te houden. Door het verkorten van de ontwikkeltijd en door het gebruiken van een gezamenlijke infrastructuur is een groot applicatieportfolio te onderhouden zonder dat transparantie, security en compliance uit het oog verloren worden.

5. Build once, deploy everywhere

Een van de redenen dat low-code platforms een echte gamechanger zijn, is dat apps voor meerdere platforms tegelijkertijd ontwikkeld worden. Een app hoeft dus slechts eenmaal ontwikkeld te worden en kan vervolgens op ieder platform gedeployd worden.

6. Lifecycle maintenance

App development stopt niet bij de livegang van de app. Tijdens de lifecycle moet een app regelmatig geüpdatet worden. Ook verbeteringen en bugfixes moeten snel doorgevoerd kunnen worden. Deze updates kunnen dankzij low-code platforms binnen enkele minuten gerealiseerd worden.

7. Innovatie

Omdat developers veel minder tijd kwijt zijn aan het ontwikkelen en debuggen van apps, verschuift de nadruk van ontwikkeling naar innovatie. Dit zorgt niet alleen voor vooruitgang binnen de organisatie, maar houdt de developers ook meer betrokken bij de bedrijfsdoelstellingen.

Advies bij low-code development nodig?

Omdat we bij Indocs geloven in low-code development werken wij uitsluitend met de beste low-code platforms van dit moment: het Microsoft Power Platform, Nintex K2 en OutSystems. Deze platforms worden onder andere benoemd door Gartner en Forrester. Ieder platform heeft zijn specifieke unieke kenmerken.

Wil je meer weten over low-code platforms, de verschillen tussen platformen en over wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Bekijk onze diensten of neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Peter

Microsoft Power Platform Conductor