Indocs

Wat is Microsoft Fabric?

Microsoft Fabric is een online platform en bestaat uit verschillende waardevolle tools waarmee data wordt omgezet in bruikbare eindproducten.

Microsoft Fabric tools

 • Power BI, de meest bekende, is een business analytics-dienst waarmee gebruikers visuele inzichten kunnen verkrijgen, analyse uitvoeren en zelfs voorspellingen doorvoeren over hun bedrijfsgegevens.
 • Data Factory stelt gebruikers in staat om hun gegevens visueel te integreren met meer dan 90 ingebouwde en onderhoudsvrije connectors zonder extra kosten. Van ELT- (extracten, laden en transformeren) zonder code tot het leveren van geïntegreerde gegevens aan Azure Synapse om waardevolle inzichten te winnen.
 • Data Activator is een component waarmee je direct vanuit data handelingen kunnen ondernemen, waardoor veel tijd wordt bespaard in vergelijking met het handmatig monitoren van een set rapporten en dashboards. Denk aan het sturen van notificaties bij het overschrijden van grenswaarden.
 • Synapse Data Engineering helpt bij het maken van een data opslag waar data kan worden opgeslagen, samen kan worden gewerkt en waar Power BI gebruikt kan worden om rapporten te maken, zonder dat er data verplaatst hoeft te worden.
 • Synapse Data Science biedt ondersteuning voor data scientists die geavanceerde AI-modellen willen bouwen en machine learning-modellen willen trainen, implementeren en beheren.
 • Synapse Data Warehouse biedt datawarehouse-ervaring door informatie te kunnen ophalen en verspreiden door middel van SQL en andere bekende datastructuren.
 • Synapse Real-Time Analytics helpt ontwikkelaars gebruikmaken van data-streams vanuit het Internet of Things (IoT), logs en nog veel meer om enorme volumes (semi-) gestructureerde gegevens te analyseren met snelle prestaties en lage latency.

Evolutie van Microsoft Power BI

Microsoft Power BI is een business intelligence- en visualisatieplatform van Microsoft dat interactieve rapporten, dashboards, analyses en visualisaties biedt. Power BI was voorheen een losstaand onderdeel binnen het Power Platform waarin het mogelijk was data (handmatig) in te laden en hier rapportages op te bouwen.

Met Microsoft Fabric kun je de data die je verzamelt eenvoudig combineren, beheren en bewerken, allemaal vanuit één platform. Het platform kan jou bovendien helpen door het automatisch ontwikkelen van rapportering gebaseerd op de toegevoegde data. Van dataverzameling tot visualisatie, Microsoft Fabric ondersteunt je gehele proces.

Zo kun je – zonder ontwikkelaars of kennis van codering – aan de slag met het ontwerpen en ontwikkelen van data rapporten.

Integraties van Microsoft Fabric

Met Microsoft Fabric is het mogelijk verschillende databases te koppelen met elkaar. Deze databases kunnen bestaan uit dataopslag van Microsoft SQL Server, Microsoft Dataverse, Amazon Redshift, Teradata en meer.

Hiervoor gebruikt Microsoft Fabric OneLake als dataopslag. OneLake is een databron dat bedrijven in staat stelt om data in te lezen van verschillende bronnen, deze samen te voegen en te transformeren tot een geïntegreerde, schone dataset. OneLake ideaal voor het optimaliseren van een bedrijf ten aanzien van gegevensanalyse en verkrijgen van inzichten. Met Microsoft Fabric is het eenvoudig om toegang te krijgen tot deze samengevoegde datasets en deze te gebruiken voor geavanceerde datavisualisatie.

Microsoft Fabric OneLake Datasource

Met OneLake heb je toegang tot kant-en-klare koppelingen (connectors) met honderden applicaties en gegevensbronnen. Microsoft Fabric stelt gebruikers in staat om informatie in het platform te structureren en te integreren, ook als jouw specifieke systeem niet out-of-the-box wordt ondersteund (maatwerk koppeling).

Waar kun je Microsoft Fabric voor gebruiken?

Met behulp van Microsoft Fabric kan het gehele Dit platform heeft diverse mogelijkheden waarmee gebruikers hun bedrijfsdata eenvoudig kunnen begrijpen, verkennen en visualiseren:

 • Dataverzameling: Microsoft Fabric biedt een uitgebreide set aan geïntegreerde dataverzamelingstools, waarmee gebruikers hun bedrijfsdata efficiënt kunnen verzamelen en opslaan.
 • Data-modellering: Gebruikers kunnen met Microsoft Fabric hun bedrijfsdata modeleren en transformeren (ETL), waarmee verbanden binnen de datasets beter zichtbaar worden.
 • AI/Machine Learning: Microsoft Fabric biedt gebruikers ook machine learning algoritmes waarmee ze kunnen profiteren van geavanceerde AI-as-a-service.
 • Data-visualisatie (dashboards): Het platform biedt verschillende mogelijkheden voor interactieve datavisualisatie, waarmee je de bedrijfsdata efficiënter kunnen begrijpen.

In de onderstaande video wordt Microsoft Fabric gebruikt om een voorbeeld dataset te transformeren naar een Power BI rapport.

 

Het maken van een Power BI-rapport was nog nooit zo eenvoudig als met Microsoft Fabric: na het toevoegen van een databron of dataset zal het platform de basis van een rapport al automatisch configureren. In de bovenstaande video is te zien hoe Power BI alvast een aantal nuttige grafische visualisaties toont na het uploaden van een dataset.

Jouw Microsoft Fabric Partner

Met Microsoft Fabric kun je zelf – als individu of als team – aan de slag met het ontwerpen en ontwikkelen van data visualisatie. Dit geïntegreerde platform kan voldoen aan de gegevens- en analysebehoeften van jouw organisatie. Wil je jouw data inzichtelijk maken? Een data-professional uit ons team gaat graag met je aan de slag. Samen zorgen we voor het ontwerpen en implementeren van de door jou gewenste oplossing.

Meer weten? Neem contact met ons op.

Mitch Proosten

Microsoft Power Platform App Maker