Indocs

Fusion teams: waarom?

Misschien herken je het: een bedrijfsproces dat stroef loopt, of zelfs muurvast zit. De Accessdatabase waarin je goederenstromen monitort, werkt eigenlijk niet meer naar behoren. Dat leidt weer tot wachttijden bij logistiek. Of een ander voorbeeld: het marketingteam krijgt de belangrijke resultaten van sales of operations niet op tijd door, en mist hierdoor nuttige campagnedata.

Zonder aandacht of oplossing zorgt zo’n probleem voor verlies van efficiëntie, verhoging van kosten en toenemende frustratie voor de betrokken teams. De juiste applicatie kan jou helpen om dit bij de kern aan te pakken en te zorgen voor een structurele oplossing.

Applicaties ontwikkelen specifiek naar jouw behoefte is niets nieuws. Toch zijn er vaak bezwaren. ”Je eigen systeem ontwikkelen, dat is toch een enorm kostbaar en tijdrovend project?” Ook resultaten uit het verleden bieden niet altijd hoop: hoe vaak hoor of merk je wel niet dat een kostbaar en langdurig ontwikkeld ICT-project eigenlijk niet wordt gebruikt?

Gelukkig kan dit anders.

Werken met een fusion team

Door de uitdaging aan te gaan als fusion team, zorg je samen voor een snelle goede oplossing.

Met gebruik van low-code software zoals het Microsoft Power Platform kun je namelijk oneindig veel bedrijfsprocessen, vraagstukken en uitdagingen zélf optimaliseren.

Binnen een dag kan een complexe Excelsheet al zijn omgezet naar een app. Ook voor je database in Access maak je vliegensvlug een app of een handig dashboard. Of wat te denken van een website, direct gekoppeld aan je database?

Wat je nodig hebt? Een aantal enthousiaste en betrokken collega’s met affiniteit voor automatisering, en wat ondersteuning van een Microsoft Power Platform Expert uit het team van Indocs. Wij helpen je op weg!

Het Microsoft Power Platform

Het Microsoft Power Platform bestaat uit verschillende low-code onderdelen. Low-code betekent dat er weinig tot geen kennis van codering vereist is: met de juiste hulp en instelling kun je met een aantal enthousiaste teamleden ontzettend veel bereiken.

Van Power Pages om een eigen site te maken, tot Power Apps om je werk te vereenvoudigen, of Power Automate voor je proces te automatiseren. Nog niet bekend met de mogelijkheden? Lees hier meer over het Microsoft Power Platform.

Fusion teams en het Power Platform

Oké, met enthousiaste collega’s en experts samen een oplossing bouwen voor jouw bedrijfsproces. Dat is waar het op neerkomt bij een fusion team.

Jullie eigen collega’s die bekend zijn met de pijnpunten en de vraagstukken, die afkomstig zijn uit verschillende afdelingen vanuit de organisatie, zijn onderdeel van een fusion team. Samen met de Power Platform experts werken ze aan de ontwikkeling van een oplossing. Niet alleen in het bepalen van de strategie, maar ook het bouwen en verbeteren van de software kan uitgevoerd worden door alle teamleden, en dat zonder kennis van codering.

Wat is een fusion team?

De definitie: een fusion team is een multidisciplinair team dat digitale producten en oplossingen ontwikkelt met behulp van het Microsoft Power Platform. Hierbij gebruikt het team de bestaande kennis uit de organisatie, en de uitgebreide mogelijkheden van het power platform.

Een fusion team kan een zeer uiteenlopende samenstelling hebben, maar bestaat altijd uit minimaal 3 partijen:

  • de citizen developers. Dit kunnen medewerkers zijn uit de organisatie, low-code developers van Indocs en eindgebruikers van het product. Een citizen developer treedt op als probleemeigenaar, en verdiept zich in low-code app ontwikkeling. Zonder (of met weinig) voorkennis van codering gaan de citizen developers aan de slag in het Fusion Team en werken ze aan het bouwen van de oplossing.
  • een professional developer. De professional is een externe developer – zoals de teamleden van Indocs zijn. Een professional developer zorgt voor technische begeleiding en ondersteuning in het hele proces. Als kenner van het Platform weet de professional developer wat er mogelijk is, en wat de snelste weg naar het beste resultaat is.
  • De eindgebruiker. Eindgebruikers zijn lid van het fusion team om te zorgen voor een optimaal afgestemd en bruikbaar eindresultaat, iets wat onmisbaar is voor deze manier van werken.

Werkt dat, zo’n fusion team?

Een fusion team werkt zeker! Door samen te werken met teamleden uit diverse onderdelen van de organisatie benut je de kennis uit die verschillende disciplines optimaal. Bovendien is de probleemeigenaar betrokken bij de oplossing: het team bestaat uit leden die dicht op het ‘probleem’ zitten. Je ontwikkelt dus software met hulp van de eindgebruiker – wat zorgt voor een duurzame en bruikbare softwareoplossing. Door te werken met een fusion team maak je maximaal gebruik van de kennis die zich binnen je organisatie bevindt.

Welk probleem lost een fusion team op?

In één woord: onduidelijkheid. Het proces van applicatieontwikkeling ga je gezamenlijk aan, vanaf de start tot aan de ingebruikname. De startvraag kan van alles zijn. Het digitaliseren van HR-taken, het versimpelen van een inkoopproces, het analyseren van een nieuwe markt of het koppelen en gebruiksklaar maken van interne databases: als het maar gaat om een digitaal bedrijfsproces.

De voordelen van werken met een fusion team

Het werken met een fusion team kent veel voordelen. Een paar voorbeelden:

  • Kennis delen door de hele organisatie. Omdat een fusion team bestaat uit leden in verschillende vakgebieden, wordt informatie sneller verspreid door het bedrijf. Teamleden leren van elkaar en dragen dit door in het eigen team.
  • Snelle transformaties. Een fusion team werkt agile en levert snel producten op. Het tempo ligt hoog en oplossingen kunnen snel worden geïmplementeerd.
  • Veel autonomie. Door de diverse samenstelling kan er snel en zelfstandig gereageerd worden op veranderende behoeftes, waar dan ook direct op wordt ingespeeld.
  • Klantgericht. Omdat de eindgebruiker ook lid is van het fusion team, is de ervaring van de eindgebruiker leidend in het ontwikkelen van de oplossing. Van strategiebepaling tot het verwerken van feedback: bij alles wordt de eindgebruiker centraal gesteld.

Door te werken met een fusion team, werk je vanuit de kern van je probleem. Met de toepassing van beschikbare technieken is het ontwikkelen van software in een fusion team sneller, efficiënter en doelgerichter dan traditionele ontwikkelmethodes. Bovendien is het aanbod van ervaren developers beperkt. Door te werken met een professional van Indocs en teamleden uit de eigen organisatie, kun je met een diverse samenstelling toch een snel, bruikbaar en duurzaam resultaat behalen.

Aan de slag

Meer weten over applicatieontwikkeling met fusion teams? Neem contact met ons op (bijvoorbeeld via Teams) en dan delen we onze ervaringen en visie met je. 

Bart

Microsoft Power Platform App Maker