Cloud computing is inmiddels geen onbekend begrip meer. Integendeel zelfs, het is een onderdeel van wereldwijde IT-strategieën geworden. De voordelen voor bedrijven om over te stappen naar een gehoste omgeving zijn groot.

‘Go cloud or go home’ is iets wat veel bedrijven lijken na te streven. Hierbij vergeten ze echter dat het van belang is om strategisch na te denken over de behoeften van hun organisatie. Het spreekt voor zich dat het in deze tijd van innovatie en modernisering van belang is om mee te gaan met technologische ontwikkelingen, maar dit idee over de cloud is simpelweg niet realistisch voor veel bedrijven.

Over het algemeen zijn cloud-diensten simpeler wat betreft de structuur en minder rijk aan features. Tegelijkertijd zijn ze ook makkelijker te gebruiken en bieden ze schaalbare en flexibele omgevingen die aangepast kunnen worden aan de specifieke wensen van een bedrijf. Dit is voor business buyers aantrekkelijk: cloud-diensten bieden de benodigde functionaliteit zonder de verplichting om te investeren in add-ons en extra features die bedrijven eigenlijk niet nodig hebben. Gebruikers krijgen zo de tool die ze nodig hebben en kunnen gebruiken wanneer zij dat wensen.

Cloud-diensten: de perfecte oplossing voor bedrijven?

Het mag duidelijk zijn dat de cloud-diensten veel voordelen hebben. Toch is het niet altijd de gewenste oplossing voor veel bedrijven. De dynamische omgevingen vereisen vaak een combinatie van on-premise-platformen en cloud-based-oplossingen om te voldoen aan de complexe behoeften van bedrijven. Het antwoord is meestal een hybride omgeving. Deze omgeving maakt het voor bedrijven mogelijk om dynamische business apps te ontwikkelen. Deze business apps bieden tegelijkertijd on-premise-oplossingen voor onderdelen van een bedrijf, zoals beveiliging, die wellicht niet geschikt zijn voor de voordelen van virtuele omgevingen.

De ontwikkeling van business apps

Het inzetten van applicaties in de cloud maakt oplossingen bij doeleinden en voor eindgebruikers eenvoudiger dan ooit. Maar wanneer legacy systemen of bestuurs- en regelgevingsvereisten data in de cloud beperken, kan dat voor eindgebruikers een probleem zijn. We leven in een wereld waar gebruikers eigen apps kunnen maken in de cloud. Om dat tot een succes te maken moet je als bedrijf veilig terug kunnen vallen op de business IP dat in on-premise- en legacy systemen zit.

5 dingen die je kunt overwegen bij het ontwikkelen van business apps in een hybride omgeving

Dit zijn vijf dingen die je kunt overwegen wanneer je business apps ontwikkelt voor een hybride omgeving:

  1. Less can be more. Over het algemeen horen enterprise-applicaties simpel en eenvoudig te gebruiken te zijn en dit geldt vooral bij informatie die van en naar omgevingen verstuurd moet worden. Overweeg een omgeving waar geen download, installatie of code vereist is en die direct verbonden is met line-of-business data. Zo min mogelijk afhankelijk zijn van de IT-afdeling is voor iedereen voordelig: de IT-afdeling, eindgebruikers en uiteindelijk het bedrijf.
  2. Toegankelijkheid. Voor veel mensen zijn applicaties de beste manier om toegang te krijgen tot informatie vanaf verschillende devices, zowel binnen als buiten een bedrijf. De feiten spreken voor zich: er zijn maar liefst 1,2 miljoen apps beschikbaar voor Apple-gebruikers en meer dan 1,3 apps voor Google-gebruikers. De Bring Your Own App (BYOA) trends veranderen de manier waarop bedrijven werken, aangezien steeds meer werknemers het heft in eigen handen nemen.Het is van belang dat bedrijven begrijpen dat deze verandering onvermijdelijk is en dat het slim is om begeleiding te geven aan werknemers en het management om op de juiste manier met deze trend mee te gaan, zeker wanneer het om een hybride omgeving gaat.
  3. Recycle. Om alles uit je tijd en resources te halen is het belangrijk om een beveiligde en vlotte toegang te geven tot line-of-business-systemen en data met eenvoudige manieren om wegwerp apps te ontwikkelen. Deze apps bestaan uit forms, rapportages en procesmodellering. Hergebruik de functionaliteit van eerdere herhalingen wanneer mogelijk en blijf deze designs verbeteren.
  4. Investeer in technische experts. Sommige werknemers omarmen de cloud meer dan anderen, vooral degenen die de flexibiliteit van de cloud begrijpen en graag de controle hebben over technologie. Creëer zo een nieuwe en bereidwillige markt die het voor gebruikers mogelijk maakt om snel de features te vinden die ze binnen enkele uren of dagen nodig hebben met de hulp van IT.Om skeptische werknemers te overtuigen kunnen bedrijven investeren in een ervaren technische expert die de werknemers kan begeleiden naar een succesvol bedrijf en die mislukte pogingen, die werknemers kunnen ontmoedigen om nieuwe technologieen zelf toe te passen, zo veel mogelijk kan beperken.
  5. Soms is on-premise het antwoord. Voor veel bedrijven is een hybride oplossing een perfect idee. Dat geldt echter niet voor alle bedrijven. Elk bedrijf maakt gebruik van waardevolle en veelal on-premise-oplossingen, zoals BPM, CRM en ERP. Hoewel de clound een grote trend is op het moment, is het voor bedrijven van belang om deze systemen te blijven gebruiken of in ieder geval niet meteen te verwijderen. Neem in plaats daarvan verantwoorde stappen die ertoe leiden dat on-premise-systemen naadloos en veilig in de cloud en mobile werken.Overweeg daarbij manieren om dit systeem via hybride opties te integreren. Het kan voor software-kopers met een grote interesse in de huidige manier van zakendoen namelijk een pijnlijke overgang naar de cloud zijn. Wees voorbereid op gesprekken met onderwerpen over hoe applicaties er in de cloud uit gaan zien en wanneer een on-premise-oplossing wenselijk is. Het is voor bedrijven van belang om te kijken naar technologische oplossingen die het voor werknemers mogelijk maken hun taken zo snel en efficiënt mogelijk uit te voeren. Veel van deze oplossingen vereisen echter nog steeds toegang tot interne systemen en data. Het resultaat zal een bestuursniveau leveren dat kritische bedrijfsdata en systemen goed beveiligd en er tegelijkertijd voor zorgt dat gebruikers binnen het gehele bedrijf problemen sneller oplossen en betere resultaten leveren.

K2 en hybride omgevingen

Een software provider die gericht is op hybride omgevingen, waarbij on-premise-systemen ook perfect in de cloud werken, is K2. Met de smart objects van K2 kunt u zowel met cloud-omgevingen als met on-premise-omgevingen communiceren. Smart objects vormen als het ware een laag tussen de daadwerkelijke data (u kunt hierbij denken aan een CRM of SQL server) en wat de gebruiker ziet. Een smart object wordt gebruikt door K2 om de nodige gegevens op te halen en via bijvoorbeeld een smart form te tonen aan de gebruiker.

Bron: CloudTweaks

Meer weten?

Chat met ons »

WE KUNNEN JE BELLEN

…OF MAILEN

ONS BEZOEKADRES

Pythagoraslaan 101
3584 BB Utrecht
+31 30 233 13 15
info@indocs.nl